Wednesday , September 18 2019
Home / sweden / Analytiker: Så påverkar räntorna bostadspriserna

Analytiker: Så påverkar räntorna bostadspriserna"Vi settles vissa svaghetstecken från arbetsmarknaden, vilket är en riskfaktor för bostadsmarknaden, men en stundande lågkonjunktur cementerar samtidigt bara de låga räntorna. nog vara positivt för bostadspriserna ", s Swger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till Direkt.

Han jämför med finanskrisen, som var en rejäl smäll för den svenska ekonomin med sjunkande sysselsättning och stigande arbetslöshet, men samtidigt fick räntorna att falla kraftigt. Detta gjorde att bostadspriserna steg kraftigt under finanskrisåret 2009, vilket faktiskt and det starkaste året hittills i valueguards boprisstatistik, som sträcker sig tillbaka till 2005.

"Och då hade vi en väldigt kraftig ekonomisk sättning. Ingen förutser någon liknande nedgång i dag", säger han.

Men räntorna kan väl inte sjunka lika mycket nu som de gjorde då?
"Jag tror att själva räntenivån detr det viktigaste för bostadspriserna, inte ränteförändringen. Men eftersom skulderna högre nu rer sm sm rrntefärändringar viktigare and get it up. han.

Swedbanks prognos and fortsatt stabila bostadspriser, "men nu ser vi snarast lite uppåttendenser".

Nordea talar om en "ljusning på bostadsmarknaden" efter att räntorna sjunkit och ser ut att förbli låga under en lång tid framöver.

"Lägre räntor väger tyngre enn en svagare konjunktur. Detch såklart bli annorlunda om det skulle bli en väldigt stor kris, men med den konjunkturavmattning vi nu ser framför oss vrger and vrger vrger. tid framöver och med tanke på den höga skuldsättningen får också en ganska liten ränteförändring stor effekt p bostadspriserna ", sesger seniorekonom Susanne Spector till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon säger att den globala nedgång som slagit mot tillverkningsindustrin i många länder också påverkat Sverige, men att det ä r relativt som anr anställda inom industrin, vilket begränsar effekten pten bostadsmarknaden.

"Dessutom verkar utbudet ha toppat, vilket borde ge ett visst stöd till bostadspriserna. V pror prognos är stabila priser, men riskbilden har tiltat över mot uppsidan. General Chat Chat Lounge

Även Erik Olsson Fastighetsförmedling bedömer att den senaste tidens utveckling ger stöd bt bostadspriserna.

"Netto detr det som hänt i ekonomin nog positivt fost bastadspriserna. Ekonomin och sysselsättningen fort fortsatt ganska stark samtidigt som en l tng tid av extremt lär r harntk l attn t attnkt. det bättre för bostadspriserna med en stagnerande ekonomi om det minskar risken för räntehöjningar ", säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Direkt.

Han påpekar samtidigt att politikerna nu kan se en ny chans att trappa ned ränteavdraget, när räntorna ser ut att förbli låga. Han bedömer att detomor att vara del av finansieringen av slopad ränta på reavinstuppskov, vilket är en av skverenskommelserna i 73-punktsprogrammet.

"Det ganska osannolikt att man tar bort kostnaden f rer reavinstuppskov som en isolerad åtgärd, förmodligen kommer man att peta i avdragsrätten för räntor samtidigt. att den politiska risken gr ganska stor. En minskad avdragsrätt får samma effekt som en räntehöjning ", säger Erik Olsson.

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl tycker inte att man ska ropa hej ännu när det gäller den svenska bostadsmarknaden.

"Det forsat den enskilt största inhemska risen. Vad händer till exempel om vi skulle få en avtalslös brexit? som påverkar lånekostnaderna ", säger hon.


Source link